Naar boven
  • Alléén voor professionals
  • Gratis bezorging Vanaf €150
  • Vandaag verstuurd Bestel voor 17:30 u
  • Achteraf betalen via AfterPay

Zo leg je een vlonderterras aan

Door Schroeven Online - 06 maart 2018 - Vlonderschroeven
Zo leg je een vlonderterras aan

Een houten vlonder terras is comfortabel en heeft een mooie uitstraling. Ideaal dus om straks van het mooie lenteweer te gaan genieten. In dit blog leggen we u stap-voor-stap uit hoe u zelf een vlonderterras kan aanleggen. Ook geven we tips over het inschroeven van vlonderplanken. Stap 1. Bepaal de afmetingen van de vlonder

Bepaal eerst de locatie van de vlonder. Een terras vormt vaak een verlengstuk van het huis. Denk bij het bepalen van de juiste plaats aan de meest heersende windrichting en op welk tijdstip van de dag de zon op het terras staat.

Bepaal vervolgens de afmetingen van de vlonder. Weet u hoe groot de vlonder gaat worden? Dan kunt u uitrekenen hoeveel planken en balken u nodig heeft. Zorg ervoor dat u altijd genoeg vlonderschroeven bij de hand heeft.

 


Stap 2. Kies de juiste vlonderschroef

Op zoek naar de ideale schroef voor het maken van houten terrassen of vlonders? Kies dan voor roestvrije SPAX vlonderschroeven.

De voordelen:

• De fixeerschroefrdaad zorgt voor een stevige contructie
• Minmaliseert kraakgeluiden van onderconstructie (wel zo fijn, als u over de vlonder loopt)
• De kleine cilinderkop verzinkt direct in het hout en zorgt voor een strakke afwerkingIn harde houtsoorten raden we voorboren altijd aan.

Dit kunt u met een speciale SPAX trappenboor doen. ACTIE: alleen in maart krijgt u een gratis boor cadeau bij uw SPAX vlonderschroeven bestelling. Ga direct naar de actiepagina.   

 Stap 3. Maak de ondergrond egaal

Verwijder een laag aarde en maak de ondergrond egaal. Het lattenwerk van de de vlonder moet op een harde ondergrond rusten. Dit kan bijvoorbeeld met losse betontegels of een grindbed. Zorg altijd voor een stabiele en vooral vlakke ondergrond als u een vlonder aan gaat leggen. 

De afstand tussen de montagelaten mag maximaal 40 cm zijn. Klop vervolgens de betontegegels vast en check of deze waterpas liggen. Leg vervolgens elke volgende tegels op precies 40 cm afstand. Let er op dat de tegels allemaal mooi recht komen te liggen.Lees ook onze andere blog voor meer onderhoudstips voor vlonders

 

Tip: de rubberen Dynaplus vlonderpads kun je goed gebruiken om het regelwerk van je terras netjes te stellen qua hoogte. Daarnaast zorgen de pads voor minder contactgeluid tussen de balk en ondergrond. 
 

Stap 4. Onderbalken leggen 

Vervolgens gaat u de onderbalken leggen. Dit zijn de lange balken waarop u straks de vlonderplanken gaat bevestigingen. Plaats de balken in de lengterichting van het toekomstige terras. De vlonderplanken komen er uiteindelijk haaks op te ligggen.

Leg de onderbalk op het midden van de betontegel. Leg de volgende balk er 65 cm naast, zodat ook deze weer precies in het midden van de tegels terecht komt. Herhaal deze actie totdat u een rij van balken heeft.

Tip: Bij het leggen van een vlonder, legt u de planken nooit helemaal tegen elkaar aan. Hout kan namelijk iets gaan uitzetten, bijvoorbeeld door zon of regen. Laat tussen de planken altijd een kier van een paar mm.

 


Stap 5. Vlonderplanken leggen

Leg de eerste vlonderplank dwars op de onderbalken. Schroef de eerste vlonderplank vervolgens aan de uiteinden in het midden vast. Boor altijd voor, om houtsplijten te voorkomen. Leg de andere vlonderplanken. De tweede plank ligt evenwijdig aan de eerst plank. Zorg ervoor dat er een halve centimer ruimte tussen zit. Gebruik bijvoorbeeld een schroef als afstandhouder. Schroef de tweede plank vast. Herhaal dit proces voor alle vlonderplanken totdat het terras af is.   

Nadat alle planken netjes vastgeschroefd zijn, kunt u het terras afwerken met plinten. Voor het maken van plinten kunt u een onderbalk of vlonderplank gebruiken.

Zaag deze in de lange richting doormidden. Zo houd u smallere plinten over. Plaatst deze vervolgens om het terras heen en bevesting deze met RVS vlonderschroeven aan de uiteinden in het midden.

 Tips voor het vastschroeven

Het leukste gedeelde van de klus is natuurlijk het monteren en het vastschroeven van de vlonderplanken. We raden aan om de planken altijd voor te boren.

Op plaatsen waarde vlonder gemakkelijk droog kan worden adviseren we tenminste 3 schroeven per kruising te gebruiken op de onderliggen. Zorgt ervoor dat de schroeven niet te diep ingedraaid worden. Anders loop je het risicco dat de schroefkop af gaat brekenen. Dan kan op termijn voor loszittende planken zorgen.

Schroef de vlonderschroeven altijd in één beweging vast. Hardhouten vlonderplanken kun u altijd voorboren met een 3.5 mm metaalspiraal of hardhoutboor en vastschroeven met 5x50 mm vlonderschroeven, bijvoorbeeld van SPAX, DynaPlus of Woodies.