Naar boven
  • Alléén voor professionals
  • Gratis bezorging Vanaf €150
  • Vandaag verstuurd Bestel voor 17:30 u
  • Achteraf betalen via AfterPay

Soorten pluggen en wanneer te gebruiken

30 juni 2014 -
Wanneer u schroeven in een muur van beton, baksteen of gipsplaat wilt bevestigen, bijvoorbeeld om iets op te hangen, moet u pluggen gebruiken. Pluggen zetten zich vast in massieve materialen en kunnen zich in holle muren verankeren. Welk soort plug u moet gebruiken, is afhankelijk van het type ondergrond. Elk materiaal vereist een specifieke plug. Hieronder hebben we een aantal verschillende soorten pluggen op een rijtje gezet:

Universele pluggen

Universele pluggen zijn gemaakt van nylon en kunnen gebruikt worden voor diverse toepassingen. U boort eerst voor, en kunt de plug vervolgens voorzichtig met behulp van een hamer de muur in werken, en er daarna een schroef in draaien. Wanneer u de schroef indraait, zet de plug uit en wordt hij stevig in de muur verankerd.

Nagelplug/Slagplug

Ook nagelpluggen kunt u met behulp van een hamer de muur in werken. Deze pluggen, die ook wel slagpluggen of spijkerpluggen worden genoemd, zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld het monteren van plinten, latten, plafondplaten en kozijnen.

S-plug

S-pluggen, ook wel simpelweg nylon pluggen genoemd, zijn voorzien van weerhaken die voorkomen dat de plug tijdens het inschroeven meedraait.

Hollewandpluggen

Zoals de naam al zegt, zijn hollewandpluggen geschikt voor voor holle wanden en andere ondiepe materialen. Hollewandpluggen komen in een aantal verschillende variaties.

Vouwplug

Vouwpluggen zijn geschikt voor toepassingen bij holle wanden. De pluggen zijn vervaardigd uit nylon en bestaan uit twee delen. Wanneer u de schroef aandraait, wordt het achterste deel van de plug teruggevouwen, waardoor hij stevig vast komt te zitten

Vleugelplug

Vleugelpluggen lijken op vouwpluggen maar hebben vier kleine ‘vleugeltjes’ aan de achterkant. Deze pluggen zijn bij uitstek geschikt voor ondiepe materialen, zoals gipsplaten.

Parapluplug

Paraplupluggen zijn geschikt voor plaatmateriaal en holle wanden. Bij het indraaien van de schroef vouwt de plug zich achter de holle wand als een paraplu uit.

Tuimelplug

Tuimelpluggen hebben een soort vleugeltjes. De plug wordt met ‘ingeklapte’ vleugeltjes in het boorgat geduwd. Wanneer u vervolgens het draadeindje aandraait, spreiden de vleugeltjes zich uit en wordt de plug verankerd. Deze pluggen zijn zeer geschikt voor toepassingen in o.a. plafonds.

Ankerbout

Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo’n 200 kilo dragen.

Nu u weet welke plug u moet gebruiken bij uw toepassing, is het zaak om de juiste maat plug te vinden. Houdt u er rekening mee dat de diameter van de boor gelijk moet zijn aan de diameter van de plug.