Naar boven
  • Alléén voor professionals
  • Gratis bezorging Vanaf €150
  • Vandaag verstuurd Bestel voor 17:30 u
  • Achteraf betalen via AfterPay

Houtschroeven

16 juli 2014 -
Zoals de naam al zegt, zijn houtschroeven met name bedoeld om stukken hout aan elkaar vast te maken. Het verschil met andere schroeven zoals metaalschroeven en spaanplaatschroeven is de lengte van schroefdraad ten opzichte van de gehele schroef. Bij houtschroeven loopt de schroefdraad namelijk niet door tot aan de kop van de schroef, maar stopt hij al eerder. De rest van de schroef is vervolgens cilindervormig.

Deze eigenschap helpt bij het bevestigen van twee stukken hout aan elkaar. Doordat het bovenste gedeelte van de schroef cilindervormig is, glijdt deze makkelijk door het stuk hout dat tegen de schroefkop aan moet komen te zitten. Hierdoor trekt de kop de twee stukken hout makkelijker tegen elkaar aan, zodat de bevestiging steviger wordt.

Soorten schroeven

Er zijn verschillende soorten houtschroeven te verkrijgen, elk met hun eigen eigenschappen:

Bolkop

Zoals de naam al zegt, is de kop van deze schroef bol. Deze schroeven blijven op het materiaal liggen, omdat de onderkant van de kop recht is. Deze schroeven zijn met name geschikt voor hardere stukken hout.

Lenskop

Het verschil met de bolkop schroef is de onderkant van de kop. Bij de lenskop loopt deze schuin toe. Hierdoor valt de schroef wat meer in het materiaal, wat voor een mooiere afwerking zorgt. Van belang is wel dan het hout niet te hard is, omdat het verzinken van de schroef dan niet lukt.

Platkop

Net zoals bij de lenskop heeft de platkop schroef een schuin toelopende kop aan de onderkant. Ook hierbij geldt dat het hout niet te hard mag zijn. De kop kenmerkt zich, doordat hij plat is aan de bovenkant. Hierdoor bevestigt de schroef zich volledig in het hout en is de kans dat iets of iemand erachter blijft haken niet meer aanwezig. Handig voor gevaarlijke plekken of als er nog iets over het hout heen komt.