Naar boven
  • Alléén voor professionals
  • Gratis bezorging Vanaf €150
  • Vandaag verstuurd Bestel voor 17:30 u
  • Achteraf betalen via AfterPay

Het voordeel van torx schroeven ten opzichte van andere schroeven

Door Schroeven Online - 20 april 2015 - Schroeven
Torx schroeven zijn al jarenlang een begrip in de bouwwereld. Geen wonder, want torx schroeven bieden een groot voordeel ten opzichte van andere schroeven.

Verschil tussen torx schroeven en pozidrive schroeven

De namen ‘torx’ en ‘pozidrive’ hebben betrekking op de kop van de schroef. Pozidrive schroeven, wellicht beter bekend als kruiskop schroeven, zijn de meest gebruikte schroeven. Deze hebben een kruiskop, dus kop met een gat in de vorm van een kruisje. Een torx schroef daarentegen, is op de kop voorzien van een stervormig gat met zes hoekpunten.

Voordeel

Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker. Omdat torx schroeven een groter contactvlak mogelijk maken, kunnen ze tevens strakker aangedraaid worden. Maar ook het losdraaien van schroeven gaat een stuk simpeler met torx schroeven.

Bitmaten

Net als bij pozidrive schroeven hoort bij elk formaat schroef een passend bitje. Bij een pozidrive schroef komt u in veel gevallen wel weg met een bitje dat ‘in de buurt’ van de juiste maat komt. Bij een torx schroef gaat dit echter niet op; de maten van de schroef en het bitje moeten precies overeenkomen.
 
De maten van Torx schroeven en bitjes worden aangeduid met de letters TX, en daarachter een getal. Dus TX10, TX15, TX20, TX25, TX30, enzovoorts. Een torx schroef met maat TX10 kan dus alleen worden ingedraaid met een schroevendraaier of schroefbitje met dezelfde maat.